Spotkanie babci Ewy Świdzińskiej z Władysławem Mickiewiczem - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
czasie, Świdzińska Ewa, Mickiewicz Władysław, nauka, państwo Ulewiczowie, czwartki literackie Spotkanie babci Ewy Świdzińskiej z Władysławem Mickiewiczem Po pensji u pani Sikorskiej babcia znalazła się na tak zwanych wyższych kursach dla kobiet Alfreda Baranieckiego w Krakowie. To były kursy przy Uniwersytecie Jagiellońskim dla panienek, które już miały za sobą jakąś pensję, rodzaj prywatnej matury, bo wiadomo, żeby zdać maturę na terenie zaboru rosyjskiego, trzeba było mieć maturę państwową. Babcia Rzączyńska taką maturę zrobiła, zresztą w carskim zaborze, po rosyjsku to wszystko było. Natomiast babcia Ewa Kiełczewska Świdzińska była słuchaczką tych kursów Alfreda Baranieckiego i tam miała...