Majątek Dzbenin w czasie okupacji - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Może [wspomnę] o Dzbeninie, jako centrum życia rodzinnego, zaraz po, i w czasie okupacji, kiedy mieszkali tam jeszcze dziadkowie Rzączyńscy. Babcia Rzączyńska zmarła dopiero w 1963 roku, a dziadek w 1961, dziadkowie mieli dożywotnie mieszkanie na ulicy Bernardyńskiej przy browarze, ale wszystkie wakacje spędzano na Dzbeninie. A po wojnie młodzież i myśmy tam bywali, mieszkali, dom był w gestii siostry mojego ojca Róży z Rzączyńskich Krychowskiej, i to były wspaniałe lata. Dom był zadbany, ogród piękny, ciocia lubiła piękne kwiaty, miała ich [dużo] dookoła, ale chciałam powiedzieć o takim epizodzie okupacyjnym. Otóż w czasie okupacji mieszkali [tam] moi rodzice, ja byłam malutka, to był rok czterdziesty chyba czwarty, maj, tak, jeszcze przed wyzwoleniem Lublina, i rozegrała się bitwa akowców pod...