W majątku ziemskim w Dysie państwo Bernattowie przechowywali Żydów - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo znaną osobą, która rzeczywiście przechowywała [Żydów], tam już było to naprawdę na szeroką skalę zakrojone, to niewątpliwie właściciele Dysa koło Lublina, pani Biernattowa, państwo Biernatt. Poznałam tą panią, bo dożyła tutaj w Domu Pomocy Społecznej na Kalinowszczyźnie sędziwego wieku. I była bardzo odważna, i miała taki osobny pokój, i pani Stachyra ze skansenu też miała z nią wywiady, przeprowadzała z nią, tak że ta sprawa jest znana. Jest jakaś dokumentacja tego, rzeczywiście państwo Biernattowie byli bardzo odważni, bardzo [dużo] Żydów tam przechowywano. I ona ich zatrudniała, w ogrodzie najczęściej, pracowali jako ogrodnicy, pomocnicy jacyś, bo trzeba było to jakoś zakamuflować....