Ewa ze Świdzińskich Kiełczewska i majątek Łaziska koło Zamościa - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chciałam powiedzieć parę słów o żonie dziadka, czyli Ewie ze Świdzińskich Kiełczewskiej. Ewa była osobą ze znanej rodziny, mówiono senatorskiej kiedyś, herbu Półkozic. Jej rodzice mieli majątek, duży majątek Łaziska koło Zamościa. To był stary drewniany dwór, w którym urodziła się moja mama, pamiętała doskonale układ [pomieszczeń]. Babcia urodziła się w Bohutyczach, jeszcze u swoich dziadków w majątku koło Hrubieszowa. Tu [na zdjęciu] są jej rodzice, czyli moi pradziadkowie Świdzińscy. Pradziadek Świdziński Roman, jego żona Maria z Trzcińskich Świdzińska, synowa, córka Helena, nie moja babcia, ale jej młodsza siostra Helena, dzieci Heleny. Jest to zdjęcie jeszcze sprzed pierwszej wojny światowej, jak widać po strojach. To byli bardzo ciekawi ludzie, szczególnie Roman Świdziński, ponieważ on...