Rodzina Rzączyńskich i Lewandowskich - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jestem z pokolenia okupacyjnego. Urodziłam się podczas okupacji hitlerowskiej w 1941 roku, w Lublinie, a właściwie na Dzbeninie, czyli obecna dzielnica, mniej więcej okolice ulicy Sławinkowskiej. [Urodziłam się] w domu mojego dziadka Edmunda Rzączyńskiego, który był dyrektorem wszystkich fabryk Vetterów w Lublinie, i również administratorem wielu domów vetterowskich przez wiele lat, aż właściwie do nacjonalizacji przemysłu lubelskiego. Zmarł w 1946 roku. Z wykształcenia jestem polonistą, magistrem polonistyki, długoletnim nauczycielem średnich szkół zawodowych miasta Lublina. Pracowałam dosyć długo jako polonista w Zespole Szkół Samochodowo–Górniczych przy ulicy Sulisławickiej. Jesteśmy w tej chwili w domu moich dziadków – Józefa i Ewy Kiełczewskich, ale dom jest związany...