Nie wiedziałam, że dziadek Józef Kiełczewski wspierał akcję „Uprawa” -„Tarcza” - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Guzówka w czasie okupacji była też takim miejscem, gdzie po powstaniu warszawskim mnóstwo ludzi przebywało, ale wcześniej [też]. Poza tym przechowywano tam Żydów. Mama mówiła, że czterdzieści osób zasiadało do stołu i trzeba było ich wszystkich wyżywić. Dziadka na ogół w domu nie było, domem rządziła babcia przy pomocy swoich dwóch kuzynek Kiełczewskich. Natomiast co się okazało, dziadek zawsze gdzieś wyjeżdżał, coś pakował na wozy, z nikim nie chciał na ten temat rozmawiać. Okazało się długo po wojnie, już w momencie kiedy ja zaczęłam działać w Towarzystwie Ziemiańskim i czytam w jakichś Wiadomościach Ziemiańskich – pisze syn szefa akcji „Uprawa” - „Tarcza”, który mieszka obecnie w Krakowie, artykuł właśnie w Wiadomościach Ziemiańskich, że jego ojciec był szefem...