Majątek ziemski w Soli koło Biłgoraja - Barbara Magdalena Rzączyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chciałam powiedzieć, że zanim mój dziadek kupił Guzówkę w latach trzydziestych okresu międzywojennego, przedtem był administratorem, a potem właścicielem Soli koło Biłgoraja. Sól koło Biłgoraja, to był duży majątek w ordynacji Zamoyjskich, miał ponad tysiąc hektarów, no ale wiadomo, biłgorajszczyzna to piachy. I dziadek taki rasowy rolnik, po skończeniu Dublańca - szkoła wyższa rolnicza pod Lwowem, no nie bardzo mu ta ziemia odpowiadała. Robił co mógł - nawoził, meliorował i tak dalej. Chłopi we wsi Sól mówili, że chyba Kiełcz ma diabła, bo jemu się rodzi, a im się nie rodzi. No, ale dziadek w [19]23 roku, ordynacja robiła parcelację majątków, i dziadek postanowił kupić część, czyli od roku 1923 był właścicielem około trzystu hektarów, ale z dużymi zabudowaniami, ze starym drewnianym dworem, który był może z...