Twórczość Krzysztofa Paczuskiego - Arkadiusz Bagłajewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Znałem go, natomiast to nie była bliska znajomość. Bliską znajomość miał z nim Grzegorz Filip, który przy stoliku Krzysztofa Paczuskiego w „Unii” przesiadywał, czy podsiadywał. [To] znaczy w czasach studenckich, czy już nawet nie studenckich, tylko w latach 80. Ale nie byłem uczestnikiem tego stolika. Myślę, że go musiałem widzieć, dlatego że naprawdę często [tam] bywałem. Tylko, że w innym kręgu, swoich znajomych w tamtym czasie. Natomiast wiem, że tam Kwiatkowski-Cugow, czy właśnie Rozenfeld też bywali i pamiętam jakoś tak, no, te postaci. Ja go trochę później poznałem, już na początku lat 90. Poznałem go w tym momencie, kiedy w „Kresach” ukazywał się jego tomik - „Narodziny światła”. W samych początkach [pisma] były też jego wiersze drukowane. I rzeczywiście było takie wrażenie -...