Twórczość A. Niewiadomskiego na przestrzeni lat - Arkadiusz Bagłajewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ciągłość niewątpliwie jest, tylko że to jest tak zawsze z poezją współcześnie powstającą, że ona nie jest tak wyraźnie widoczna, jak po jakimś czasie. Tu musi minąć dystans. [Andrzej] tu już jest 20, czy dwadzieścia kilka lat. Pewne rzeczy łatwiej jest teraz dostrzec, ale na przykład po dwóch, po trzech tomikach wydaje mi się, że coś tam się mogło rysować. Tylko, że nikt nie wiedział w jakim kierunku to dalej pójdzie. Zarazem też trzeba o tym pamiętać, że każdy tomik, przynajmniej w zamyśle twórcy i także w pewnym nastawieniu lekturowym, jest próbą czegoś innego, pokazania jakichś tam innych sytuacji. Tak że myślę, że tutaj ta twórczość jest taką, no jak się patrzy z jakiejś perspektywy, jakaś ciągłość jest, ale jest i pewne zerwanie. Bo, na przykład, dla mnie takim tomikiem z różnych względów, nie tylko literackich,...