Sierakowszczyzna i ulica Tatarska - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tu skręcała ulica Sierakowszczyzna w górę. Bo ona z drugiej strony, to wychodziła mniej więcej do ul icy Walecznych obecnej. Po tej stronie naprzeciw Sierakowszczyzny jest ulica Tatarska. Po tej stronie również były budynki, tak samo jak tu, parterowe, troszkę wyższe, taki rząd budyneczków. To leciało prawie do samej Sierakowszczyzny. Nie jestem w stanie powiedzieć, bo do samej Tatarskiej to znałem, stąd Jońskiego, piekarnie co miał. Potem był Desaor, w tym budynku, bo to już był spory budynek, mieszkało dwóch braci Mizarackich, którzy mieli rodzinę oczywiście. Jeden miał cztery córki, a drugi miał trzech synów. Jeden się nazywał Władek Mizaracki, a drugi się nazywał Antoni Mizaracki. To tutej mieszkali. Kłyś, ze mną też pracował w garbarni, Józio Kłyś w tym jednym domu [mieszkał]. Dalej...