Okolice garbarni Zokrota i ulica Okólna - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ten kawałek do garbarni nie wiem do czego należał, bo znowuż po lewej stronie między Kalinowszczyzną a Towarową tam było skupisko budynków. Prawdopodobnie nie istnieją, a tu mieszkał Dudziński, tam mieszkał Drabik, tam mieszkał Wołek, tam mieszkał Baran, tam mieszkał Lisowski, tam mieszkał Drozd. To wszystko było zaliczone do Kalinowszczyzny czy do Towarowej? Budynek Pasternakowej, gdybyś szedł Kalinowszczyzną, prawie vis-a-vis ulicy Cmentarnej, dwupiętrowa kamienica Pasternakowej. Ale zaplecze wychodziło wprost na garbarnię, tył tego budynku i okna ludzkie wychodziły na ulice vis-a-vis garbarni. I to jest ciekawe, bo od dołu ludzie mieszkali i u góry mieszkali, te nazwiska wymieniłem u góry. A u dołu Bielak miał piekarnię, Kasperski miał zakład fryzjerski, Pasternakowa miała ogród, plac dość...