Polacy i Żydzi żyli zgodnie, chociaż robiliśmy im kawały - Tadeusz Pydo - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Te sklepiki, krawcy, to wszystko byli Żydzi. Na Krakowskim Przedmieściu był Fiszrman, sprzedawał ubrania, to od Fiszmana garnitur to już musiał być elegancki. Oni byli konkurencją dla Polaków. W ogóle my żeśmy się dziwili [po wojnie], że Polacy przejmą handel - to niemożliwe, bo to jest dział żydowski. Nie będzie w ogóle handlu! Gdzie tam! – tak się myślało. Żyd zupełnie inaczej się ubierał. Zupełnie. Już nie mówię o tych starszych, ale dzieciaki też inaczej jak my wyglądały. Ja od razu rozpoznałem w tłumie, Niemcy tak samo. Rozpoznawaliśmy ich również po zapachu - oni inaczej pachnieli, a dlaczego, to nie wiem. Polacy i Żydzi żyli zgodnie, chociaż my żeśmy ciągle im robili jakieś kawały, to...