Rodzina i dom rodzinny - Tadeusz Pydo - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dom rodzinny ojca był na ulicy Łęczyńskiej, numeru nie pamiętam, chyba 7 albo 5. Tego domu już nie ma, został wywłaszczony. Był gdzieś na skrzyżowaniu [ulicy] Łęczyńskiej i Męczenników Majdanka. Matka mieszkała na rogu ulicy Garbarskiej i Żelaznej. Około roku 1935 zamieszkaliśmy na Kunickiego 49 – róg Kunickiego i Leśnej, rodzice mieszkali tam aż do śmierci. Ojciec mój od przed wojny pracował na kolei, a wojna zastała go w Równym, bo akurat pociągiem osobowym pojechał do Równego i wrócił tak ze dwa tygodnie później. Po powrocie zaczął pracę na kolei w warsztatach elektrotechnicznych. Sprawował nadzór techniczny nad wprowadzanymi dopiero rozjazdami automatycznymi. Tak pracował do samego końca i nawet pierwsze drogowe...