Moja rodzinna kamienica przy ulicy Kunickiego 49 - Tadeusz Pydo - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To była cała kamienica kolejarzy. Na dole Pydo, Baranowski - to były maszynista, a później całe życie był w orkiestrze, jak już nie mógł grać to konserwował te wszystkie instrumenty. Na górze mieszkał kolejarz Niewiadomski i kolejarz Matras. Piętro wyżej mieszkał Karczewski, przedwojenny maszynista i Mazur - z nim była ciekawa historia. On pracował jako maszynista za Niemców i był taki moment jak było wekslowanie, przestawianie wagonów, i on zostawił pomocnika, zszedł z parowozu i mówi – „Przyjdę za 10 minut”. Niemiec zobaczył, że jeden tylko jest na parowozie, leci i pyta: „Gdzie Mazur?” – „No poszedł do ubikacji”. Czeka, Mazur przychodzi a ten Niemiec jak go w gębę wyrżnął! To ten niewiele myśląc oddał mu jeszcze lepiej. I wsiadł na ten parowóz i dalej weksluje. Za parę dni przychodzi zawiadomienie żeby zgłosił się...