Egzekucja Polaków przy Nowej Drodze - Tadeusz Pydo - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tam gdzie jest teraz pomnik przy Nowej Drodze [ul. Piłsudskiego] tam była egzekucja. Byłem na egzekucji tych trzydziestu ludzi. Po dziesięciu sprowadzali… po dwóch do rozstrzelania szło. Byli skuci i z dwudziestu Niemców w plecy strzelało. I to trzask, jak światło by ktoś zgasił, ciach! Ktoś Niemca zabił i oni w zarządzeniu - za zabicie Niemca w tym, i w tym miejscu, odpowiada trzydziestu Polaków, o takich więźniów pierwszych, lepszych. To była jedyna egzekucja publiczna w Lublinie tych trzydziestu Polaków. Jeden był sąsiadem naszym, ale z naprzeciwka, z ulicy Śliskiej. Młody chłop, chyba trzydzieści lat. Było ogłoszenie, że dnia tego i tego będzie egzekucja, trzydziestu Polaków. Do cholery ludzi przyszło, Niemcy fotografowali, filmowali. Także zrobili z tego taką pokazówkę. I jak żeśmy na drugi czy trzeci dzień...