Na palcach jednej ręki mogę wyliczyć aparaty, których nie widziałem - Waldemar Stępień - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałem Practicę Sport wzorowaną na Pentaxie Sport. Jak zaniosłem ją do punktu naprawy, to pani mi pokazała, że się wszystko rozlatuje, poza obiektywem. Zostawiłem jej to na części, chociaż bywają jeszcze dobre [te aparaty]. Mam jeden taki, bo bardzo lubię obiektyw Biotar, ale wróciłem na stare [lata] do Tessara i uważam, że jest to jedyny obiektyw taki naprawdę uniwersalny i dobry, chociaż ma tylko dwa i osiem światła. Summicron - bardzo dobry obiektyw i w Rolleiflexie i w Leicach mechanicznych, tam one się skończyły chyba na Leice M5. Potem zaczęli robić lustrzankę, pierwsza była nieudanie przekonstruowana, ale teraz robią Leice R, bardzo dobrą, ale drogą. Na przykład marszałek Tito, który był bardzo zapalonym fotoamatorem i wydawał albumy nawet na wyspie Brijuni, gdzie miał taki kompleks...