Cenzura czepiała się różnych rzeczy - Bogna Stawicka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To był czas takiego ruchu młodych ludzi, którzy nagle poczuli, że mogą coś zrobić, żeby było lepiej w Polsce, ale głównie chodziło o poczucie wolności. I nagle okazało się, że to, co nas otacza nie jest tym, co byśmy chcieli. Chcielibyśmy być wolni. Chcielibyśmy mieć możliwość przekraczania granicy, chcieliśmy mówić to, co chcemy. Wtedy to było dramatem. Pracowałam w galerii plastyki i drukowania folderów, było to zawsze połączone z koniecznością ocenzurowania. Cenzura czepiała się różnych rzeczy, nawet nie tych, które były polityczne niepewne, ale różnych rzeczy, które nam się wydawały banalne i proste. Ale cenzura wkraczała w to i trzeba było wszystko zmieniać. Pamiętam, że w jednym naszym folderze mieliśmy słowo system. No system, jak system, dotyczyło to kompozycji graficznej, był to taki...