Komitet strajkowy w częstochowskim MPK - Marek NN (Wagon) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak wróciłem z wczasów – to chyba był początek albo połowa września – to po prostu taki komitet strajkowy zawiązał się w częstochowskim MPK – Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej, tam była taka główna baza. Potem, też na początku września, było spotkanie z Lechem Wałęsą na miejskim stadionie żużlowym, na którym byłem. Całonocne czuwanie pod MPK, bo to wiele ludzi po prostu z sympatii, wiele z ciekawości przychodziło, tak jak się rozmawiało. Fakt, że wiele rzeczy po prostu zostało zaprzepaszczonych. Cóż z tego, że są w programach wolne soboty, niedziele, jak gospodarka rynkowa wymaga co innego, a pracownik, który na dzień dzisiejszy powie, że w sobotę nie pójdzie do pracy, to „dziękuję, do widzenia” – to jest przesmutna rzeczywistość....