Przyczyny i skutki strajków w 1980 roku - Henryk NN (Wagon) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Strajki z [19]80 roku, to były głównie strajki socjalne. Tam ani nikt nie myślał o zmianie ustroju, tylko każdy widział podwyżki z dnia na dzień. Ekipa po prostu ta co w [19]80 roku była, Gierka, nie radziła sobie z sytuacją kryzysu. Ceny rosły w górę, płace stały w miejscu. Sklepy te za tak zwanymi żółtymi firankami, które były [dla ludzi partyjnych], talony na samochody, mieszkania – ludzie czekali piętnaście, dwadzieścia pięć lat na mieszkania zakładowe, a przychodzili towarzysze i dostawali mieszkania w bardzo szybkim tempie, oddawano blok, oni dostawali mieszkanie. I wtedy ta nierówność społeczna była nie mniejsza jak dzisiaj, to się niewiele różni, przy czym tamto nazywało się gospodarką socjalistyczną, a to jest dzisiaj normalna gospodarka rynkowa. Wtedy miałem dwadzieścia pięć lat, a większość tych dużych...