Pojęcie wolności się zmienia - Henryk NN (Wagon) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wolność to to, że możemy porozmawiać, że nie stoi tu ubek i mnie nie zgarnie zaraz tutaj na zaplecze, suka nie podjedzie i nie zawiozą na dołek na czterdzieści osiem [godzin], a jak się będę opierał, będzie co innego. Dzisiaj pan może nie pracować, ma pan tę wolność swoją, ale kiedyś to było zapisane w konstytucji, że praca dla każdego jest obowiązkiem. Poszedłby pan na piwo, dowód osobisty jakby weszli ZOMO-wcy, nie ma pieczątki – bo w dowodzie osobistym była pieczątka zakładu pracy, data, ale bez drugiej pieczątki zwolniony – czyli tak: mógł pan wypić piwo, pokazał pan „pracujący”, to „dziękuję, do widzenia”. Gdyby pan nie miał tej pieczątki – ciągle ludzi potrzebowano do pracy, szybkie kolegia były, wyrok: „Jak nie pracuje, to za co pije? Musi kraść”. Tak komuna uważała. Jakiś artysta, ludzie wolnego zawodu...