O wolność walczyli nasi rodzice i dziadkowie - Iwona Arent - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wolność to jest coś o co walczyli nasi rodzice, nasi dziadkowie. Myślę, że powinniśmy ją szanować. Teraz zdarzają się niestety sytuacje, że nie doceniamy tego, nie doceniamy tej walki, nie doceniamy trudu. Wolnością powinniśmy się cieszyć i umieć ją zagospodarować. Zupełna wolność w obyczajach nie prowadzi do niczego dobrego, bo wolność to nie tylko wolność słowa, demokracja i inny system partyjny, ale to także obyczaje. Nie możemy pozwolić nam jej odebrać. Trzeba przypominać, jak doszło do tego, że my dzisiaj możemy mówić, że nam się rząd nie podoba, że nie podobają nam się podwyżki, nie podobają nam się podwyżka podatków. My możemy to powiedzieć, czego wtedy nie mogliśmy powiedzieć. Nie docenia tego zwłaszcza młodzież, bo nie pamięta tego, że nie było można mówić...