Wierzenia na Matki Boskiej Gromnicznej - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Gromnicznej to znów się gromnice poświęciło i krzyże były wypalane na, na belku. Kiedyś były drewniane domy, na belku. Ja teraz to tak na drzwiach tylko pobłogosławię taki krzyż zrobię gromniczny i Matki Boskiej. […] Dymkiem tym. Zapala się świeckę i koniec włosków tak się weźmie, upali, z jednej strony, i z drugiej, ciutkę, żeby głowa nie bolała. Takie były no zwyczaje, ja wiem, czy to praw, może i prawda. Matka Boska przecie, zwierzyny… zwierzyna pouciekała, wilki jak zapaliła świece to napadły ją wilki jak szła w nocy, ale światła się bojały i do tej pory się zwierzyna światła, prawda, boi. Najźlejszy pies nie podejdzie jak światłem mu błysknąć w oczy, czy to, ucieka. […] Aaa, od burzy to, prawda i trzeba wierzyć najmocniej w to. Bo sąsiad mój...