Po wsi chodziły herody - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
doroczna, olędowanie bożonarodzeniowe, herody, wygląd herodów, postacie w herodach, podarunki dla kolędników Po wsi chodziły Herody A później, wie pan, herody chodziły. Herody, oj! Mówię panu, to była wtedy dopiero zabawa, jak te chłopaki poubierane pięknie. Kawalery. I chodziły z kolędnikiem i śpiewały. Oj, ładnie było, oj ładnie. I dziewczynę do tańca brały w koło i śpiewały i te herody. U nas miały próbę, bo mój brat chodził z herodami. To próbę miały to ja umiałam całą scenę tych herodów na pamięć jak one odprawiały. […] Marszałek był jeden, był Marszałek i tu były takie no, była Śmierć, był Żyd i był jeszcze ta, i te były, reszte to takie były wojskowe, takie poubierane na wojsko, po wojskowemu. I korale...