Na osice powiesił się Judasz - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bo osica ta, to jest nieszczęśliwa, bo się Judasz na tym drzewie powiesił. Na tem, to one tak drżo teraz te, teraz te listki tak. I jak na ogień się włoży, to tak pyka i tak, te iskry, że dywan mi się zapalił. Tak. Tak, ono tak strzela to drzewo jak się pali w kuchni. Że nawet płyta jest przecież zamknięta, ale iskra którędyś wyskoczy i sie musowo pilnować. Jeszcze jak mój żył małżonek, to zawsze siadł sobie na krzesełku, mówi: "Wiesz jak wyskakuje, prawdę mówiłaś, że...". A mówię: „Wiesz, że Judasz się powiesił na tym drzewie? Ono jest nieszczęśliwe to drzewo. Bo na tym osikowym drzewie się powiesił, za te srebrniki, srebniki rzuciła, a drzewo cierpiało”. I do dzisiaj te listki tak drżo na nim, tak szeleści bardzo tak. Jak być przy tej, o tutaj jest u nas przy polu te, osice te, to tak szeleszczo głośno te listki. Na brzozie tak nie, ni na...