Kiedyś choinka była inaczej ustrojona - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[...] kiedyś to nie było, bombki były, bo jeszcze ja, wie pan, mam, co miałam trzy latka, jak mi stryjeczny, stryjeczny brat mój z wojska szedł na urlop i przywiózł mi tych strojów to, to się wymarnowało. A jedne bombkę jeszcze mam, tako szyszke. To trzy latka, to ma już osiemdziesiąt trzy latka. Najwyżej wieszamy na choince, dzieci wiedzą i wnuki wiedzą, że to z babcinego dzieciństwa, co jej wujek taki przywiózł, te. Kiedyś to wie pan, były takie stroje inne na choinke. Takie były lalki robione. To się robiło te stroje. Aniołki były, aniołki były, to wie pan, jeszcze ja mam o, o takie były na sam wierzchołek aniołki. […] z papieru, o, tak, widzi pan, to nitkę się brało tu, albo się oparło o choinkę wyżej nad szopką i było, a teraz to jest inaczej. Nie jest tak jak, jak było, to nie jest tak, bo teraz to samo tam, łańcuchy, bombków tam jest dużo. [...]...