Dawne zwyczaje wigilijne - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Oj, to były piękne wtedy zwyczaje, bo to było dużo potraw. Dwanaście potraw było. Róźne były tam. Teraz takich nie gotują potraw jak […] Ja jeszcze niektóre z nich jeszcze przecie, pierożki z grzybków i z kapusta, z kapustą to przecie gotuje jeszcze teraz gotuje. Teraz pierożki z sasawicy, taka jest jak kasza ta sasawica. Praży się ją, wierci i później pierożki to lepsze jak, taka jak z pasztetu pierożki. I kasza jedna, kasza druga, kluski z makiem, to racuszki te, to rybki jedne, to drugie rybki, to smażone, to znów tam róźne były. Marynowane to, oj. Było róźnych rzeczy naszykowane na ten pośnik. I wie pan, kiedyś do mieszkania to jak się miało, choinka ubrana stoi, tu będę od początku mówić, tu mamusia szykuje stół, tu już wygląda swoich braci, bo trzech przychodziło do nas tam do domu, zaproszone były zawsze...