Czarownica zbierała zioła na miedzach i zabierała krowie mleko - Helena Półtorak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[…] była czarownica, nawet u mojej mamy mleko zabierała. Przyszła do nas: „Czym ty przecadzasz mleko?” A to mama miała takie lniane, te, a o to… - „Wiesz ja to mam takie tetre, bo mi paniusia kupiła tetre i ja przez te tetre przecadzam”. […] poszła ona do domu, mama na południe idzie krowe doić a krowa wymie rozniesione, spuchnięte i, i tego, ona wiedziała: „Kiedy ci się krowa cieli?” To.. na przykład w tym miesiącu, to mama mówi: „Za dwa miesiące”. - „Łoj to ci na długo zostawia i takie gorzkie mleko, śmietana gorzka”. Skąd ona wiedziała, że śmietany, faktycznie miała gorzką śmietanę i ona wszystko wiedziała, ale jak wyganiało się krowę pierwszy raz na wiosnę to mama święciła krowę, a ona szła i krowa, co te ziemię tak kopytem weźmie wygrzebie, to ona zbierała te kopyta tej ziemi, a latała w Wigilię Bożego Ciała po...