Z Żydami w Babinie raczej nie było zatargów - Helena Kurek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żydzi też byli, Żydzi i partyzanci. No Żydzi to i u nas mieli sad, bo to Żydzi tam okupowali, to myśmy z tym Żydem latali tam, chcieliśmy ukraść jabłko, to ganiał nas ten Żyd. Baliśmy się tych Żydów jak nie wiem. No byli Żydzi, byli tam w Babinie. I w Bełżycach byli przeważnie Żydzi. Myśmy tam z babcią chodzili, to pamiętam kazał mi się uśmiechnąć, żeby dołeczki zobaczył, to sprzeda taniej materiał na sukienkę. Taka byłam mała gówniara, to pamiętam tych Żydów. No to mówili, że na mace będę, [że] Żydy łapią. No, były tam. Handel [głównie] mieli. No i jabłka kupowali, sady, no i później zrywali te jabłka i sprzedawali gdzieś tam. Mieli takie namioty swoje. Żydzi te brody zawsze mieli brzydkie i ciuchy takie mieli te swoje, żydowskie. No ja miałam, [jak] pracowałam na tej stanicy, Żyda – mojego szefa, bo jak ja pracowałam w...