Już od Środy Popielcowej robiliśmy pisanki - Helena Kurek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pisaliśmy przed tym w poście, to już było pisanie tych pisanek, woskiem, stalówką taką na tym. Były piękne historie, teraz się robi inne, a kiedyś to wszystko... [Jajka zabarwiano] w cebuli [...] wkładało się to do cebuli, gotowaliśmy, i to były takie... i zboże, zielony szczypior albo farby, no wtedy to jeszcze farb nie było tylko te... To najpierw malowaliśmy tym woskiem, a później to wosk zeszedł, bo woskiem, a to był wzór tylko ładny na jajku, piękne to były wzory. I [...] jeszcze były nożem wydrapywane takie, to już była najwcześniej ufarbowana pisanka, a później nożem się drapało. Kraszanki, i to się wydrapywało tak. Kraszanki były. Orły różne takie wydrapywaliśmy ładne. Robiłyśmy całe już, już jak się zaczynał post od Środy Popielcowej, to już robiliśmy te pisanki. Moc [miała taka pisanka], i jak chłopcy...