Te Ruskie to dranie były, a Niemcy to byli czyści tacy - Helena Kurek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gorzej było z tymi Ruskimi, bo to były takie brudasy, jak te Ruskie kwaterowały, te wszy takie miały, to były paskudne. To były takie paskudne te Ruskie żołnierze. Ale Niemcy to byli… bo mój wujek to […] jak on się rozmawiał z nimi? Z tymi Niemcami i z Ruskimi po rusku. To u nas zastrzelił mi… miałam dziką kaczkę, bo chodziliśmy i zbieraliśmy jakoś zaraz na łące i kaczka miała jajka. I pod kurę podsadziłam i wyrosło mi kaczątko takie ładne […], leciało tam do wody, no te kurczątka chodziły. I zastrzelił ten Ruski. Jak ja płakałam, jak ja go biłam, że on mi zastrzelił, a on nie wiedział, kaczka frunie i on myślał, że to nie moja. I tego Ruskiego tak zbiłam, bo oni kwaterowali tam, ale Ruskie to nie były dobre. Te Ruskie to dranie były takie. Pamiętam, jak myśmy uciekali w pole, ale jak to było wtedy, że te Ruskie goniły, i...