Odwróciłam się i zobaczyłam dom w płomieniach - Helena Kurek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No pamiętam jak u nas był pożar, no to też partyzanci byli. Jak to było, że on miał dużo broni, bo tam reperowali [tę broń] u sąsiada. Ten sąsiad był stolarzem i tam przechowywał tę broń. I w kościele wesele było, na drugiej stronie rzeki u takich sąsiadów, a u nas – no ja tę maszynę miałam do szycia, już wtedy szyłam – i ludzie w kościele, a tu pożar. A ja miałam wtedy przedstawienie i miałam przedstawiać, tak się cieszyłam, że będziemy przedstawiać, poszłam do stodoły, mówię: "Położę się trochę, prześpię”, bo rano byłam w kościele, a później, bo babcia poszła do kościoła [...] i ciocia wpada i mówi: „Wychodź, bo się spalisz”. Ja wylatuję, a tu już sąsiadów dom w płomieniach. No i wpadłam tylko do obory, wypuściłam konia i krowy, tę maszynę złapałam przed siebie, wyniosłam do sadu, a i już ogień się przerzucał na...