Bogaty musiał być z bogatą, a biedny z biedną - Helena Kurek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Dawniej], bogaty musiał być z bogatą, a biedny z biedną. Też była u nas taka, że poszła później do zakonu, bo rodzice jej nie pozwalali wyjść za biednego chłopaka, tylko za tego bogatego. No i pamiętam ona ślub brała z tym chłopakiem i świeca zgasła przy ślubie. No i już przestroga, bo dlaczego świeca zgasła? I niedługo [razem] żyli. Ja nie wiem czy on umarł, nie pamiętam jak to było, i ona poszła do zakonu. I jest zakonnicą, przyjeżdża jeszcze teraz też. No, było tak, że tam rodzice nasyłali. Bo to jak bogaty z bogatą się żenił, te wesela takie huczne [były]. Ja dużo chodziłam na wesela z mężem dlatego, że mąż tańczył w zespole Kaniorowej i grał na organce ładnie, a ja szyłam dużo sukienek ślubnych. No to już każda młoda prosiła nas na te...