Urodziłem się we wsi Luta otoczonej lasem, od dziecka pociągało mnie malarstwo i rzeźba - Jan Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się w 1940 roku we wsi Luta niedaleko Włodawy. To jest [wieś] otoczona lasem, niewiele mieszkańców teraz zostało. Dlaczego rzeźbie? Bo ja po prostu tak jakbym [był] w lesie urodzony, drzewo znam, pociągało mnie stolarstwo, no i malarstwo. […] już byłem starszy, taką miałem chęć malować farbami [...] co było dla mnie niedostępne, [bo] po wojnie bieda, analfabetyzm, ludzie uczyli się prawda pisać, czytać, pamiętam. Światła nie było, jak kino przyjechało do wioski, takie objazdowe no to to było naprawdę takie wielkie wydarzenie we wsi, że kino przyjechało. […] a rower jak ktoś miał, bo we wsi to rower sołtys mógł mieć tylko. […] Mnie pociągało malarstwo, ale i rzeźba też, ale jak tak z ciotką poszliśmy do kościoła, jeszcze byłem dzieckiem, ja tak popatrzyłem na te rzeźby, ale ciotka mówi ty się tak nie rozglądaj w...