Pierwsze rzeźby - Jan Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[…] pierwsze co zrobiłem, ptaszków parę zrobiłem, a i pierwsze to zaraz powiem jak byłem jeszcze dziecko, do szkoły nie chodziłem [...] po pobycie w kościele wziąłem kawałeczek [drewna] zacząłem dłubać […]. Zrobiłem taką rzeźbę, takiego chłopka ale runk nie miałem z czego zrobić no to ja uszyłem kurtke do tego, do tej rzeźbki i wstawiłem ją, była na krawędzi łóżka, taka to widzi pan jak to łóżko to jest na krawędzi łóżka, ale ciotka mnie wystraszyła, mówi: „Słuchaj nie strugaj, bo cie będzie w nocy straszył”. Ale po prostu potem żebym ja nie brał ostrych narzędzi, żeby się nie skaleczył. […] Wtedy miałem chyba może sześć czy siedem lat […]. Kiedyś nie było zabawy, dzisiaj zabawki prosze pana jakie pan chce, sterujące, niesterujące. Ja pojechałem na wieś, tam nad morze, do rodziny, tam kupa dzieci, jakieś tam mają...