Wybór Lublina wynikał z mojej pewnej nieśmiałości, kompleksu prowincji - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wybór Lublina wynikał z mojej pewnej nieśmiałości. Przemyśl ma najlepsze związki kulturalne, naukowe, edukacyjne z Krakowem, z Uniwersytetem Jagiellońskim. Uniwersytet Jagielloński w ogóle jeszcze w szesnastym wieku, jeszcze w średniowieczu otwierał w Przemyślu swoje filie, szkoły, miał pod opieką Przemyśl. Przemyśl z Krakowem przecież były razem w Galicji, Przemyśl na trasie Kraków – Lwów był znanym i cenionym miejscem. Po prostu nie miałem odwagi przyznam szczerze, nie miałem odwagi [iść na studia do Krakowa], bo wydawało mi się, że to za wysokie progi, że ja tam nigdy nie sięgnę, nie sięgnę tego poziomu. To był mój kompleks prowincji. Warszawa, to było drugie miejsce gdzie mógłbym [studiować]; po drodze oczywiście był Lublin, ale był jeszcze trzeci ośrodek - Wrocław, do którego z...