W środowisku wiejskim nie jest łatwo zdobyć zaufanie człowiekowi, który przychodzi z zewnątrz. Sztuka rozmawiania - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
z zewnątrz. O pewnych sprawach życiowo i kulturowo ważnych, można rozmawiać tylko pod warunkiem, że się zdobędzie zaufanie rozmówcy. Jak to zrobić? Ludzie wyczuwają intencję tego kto przychodzi, są dosyć nieufni. Różne są motywy tej nieufności, i myślę, że w dużym stopniu są uzasadnione. Trzeba jednak być empatycznym i jeśli chce się trafić do środowiska, to każdy reporter, każdy dziennikarz, radiowiec wie o tym, że tutaj są pewne mechanizmy psychologiczne, które tu działają. Jest bariera nieufności uzasadniona historycznie, która musi zostać jakoś przezwyciężona, pokonana. Wtedy można rozmawiać o czymś, co jest w ogóle interesujące dla obu stron. Jak to zrobić? Na to nie ma prostej recepty, ale z grubsza wiadomo, że są tematy, o których nie można mówić w pierwszej kolejności. Są...