„Tego pana nie wypuszcza się za granicę”. Polityka i nauka - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
"Solidarność", rok 1989, Stanisław Krzykała, przemiany polityczne, PRL „Tego pana nie wypuszcza się za granicę”. Polityka i nauka Teraz też wiem o tym, że nie mogłem wyjechać za granice, mam tam [w dokumentach] wyraźne wpisane: „Tego pana nie wypuszcza się za granicę”. Zabroniono mi na przykład uczestniczyć na zjeździe w [19]84 roku w Kijowie. Mam wyraźnie udokumentowany zakaz. W tamtych czasach były takie podziały, że są ludzie, którzy są nasi i tych się popiera, ich się na urzędy wynosi, czyli tworzy się taki systemem nomenklatury. U nas na Uniwersytecie było tak, że są tacy którzy nie przeszkadzają nam, i my ich nie popieramy, ale tolerujemy, ja myślę, że ja byłem w...