Przemiany na polskiej wsi - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zmiany [na wsi są] bardzo głębokie, tradycja ustna została zepchnięta i niestety niewiele z niej jest wprowadzone do obiegu w nowych warunkach. Uświadomiłem to sobie jak byliśmy niedawno w Krasiczynie, miejscowości gdzie mój brat był długi czas proboszczem. Myśmy tam jeździli ze studentami na badania, i z Krasiczyna nagraliśmy bardzo dużo; po kilkukrotnych pobytach nagraliśmy spory materiał. Część tego materiału, na przykład wspomnienia z czasów wojny opublikowane zostały w „Etnolingwistyce”, bardzo były chwalone przez recenzentów w Krakowie. „Są ludzie i ludziska”, to były takie relacje, które opracowała pani Beata Maksymiuk-Pacek. Drugi pakiet, który tam w Krasiczynie znalazłem, to były właśnie kolędy, przepiękne stare także apokryfy: „Na zielonej łące przy niskiej dolinie, hej tam sobie rozmawiali...