Pasja ma dwie strony - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Słowo pasja w języku polskim ma znaczenie pozytywne - ktoś czymś zajmuje się namiętnie, z oddaniem, ale słowo pasja ma łaciński rodowód i on oznacza też coś innego – cierpienie, to jest też ważny składnik pasji [śmiech]. Jak się człowiek czymś zajmuje, to musi zrezygnować z wielu innych rzeczy. Chciało by się [zajmować] wszystkim, ale nie można, więc jest rezygnacja, wybór. Wybieram ja, ale też moi bliscy są ofiarami moich wyborów i muszą wtedy strzec swojej asertywności i autonomii, żebym nie podporządkował kogoś sobie i swoim pasjom albo [mogą] podzielać tę pasję ze mną. Pasja ma dwie strony - pozytywną i niestety też negatywną. Czy pasje rodzą się same czy można je zaszczepić? Wzbudzić w kimś? Myśląc o sobie - chyba tutaj jedno i drugie wchodzi w grę. Bardzo dużo zawdzięczam...