Lubelski zespół etnolingwistyczny UMCS - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W zespole etnolingwistycznym jest wielu [wspaniałych ludzi] - Joasia Szadura, Urszula Majer-Baranowska, Iwona Bielińska-Gardziel, Ania Michalec, Beatka Maksymiuk-Pacek, Marta Nowosad-Bakalarczyk. Mamy nowych, młodych, bardzo dobrych, taki Tomek Rokosz. Dla profesora 74 letniego to jest wielka satysfakcja widzieć, że młodzi znaleźli coś w moich propozycjach ciekawego dla siebie. Wchodzą w to z dużym zrozumieniem. Nie od razu to wszystko jest dla nich klarowne, ale po pewnym czasie odnajdują w programie etnolingwistyki dla siebie coś sensownego, ciekawego. Uformował się zespół wielopokoleniowy, bo jest stara generacja – ja, no już właściwie profesor Adamowski też należy do tych starszych, pojawili się nasi uczniowie, moi doktorzy, o właśnie Stanisława Niebrzegowska - od dziesięciu lat...