Kultowe miejsca dla folkloru regionu lubelskiego - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Są miejscowości bogate w pewne tradycje, ale przede wszystkim miejscowości, gdzie są czy byli ludzie otwarci i tacy wewnętrznie bogaci, którzy mają wiele do powiedzenia, do pokazania. Kiedyś jak zastanawialiśmy się nad regionem naszym - czy jest miejsce na mapie Lubelszczyzny, które można uznać za reprezentatywne dla regionu, wyszło na to, że jest takie miejsce, gdzie nie doszły takie wpływy ze wschodu, nie doszły takie innowacje małopolskie, takie mazowieckie, gdzie jest taka w miarę rdzenna lubelska kultura, język. To jest miejscowość Krzczonów, słynny Krzczonów, z którego pochodzą bracia Siemianowie, obaj już nie żyjący - Leszek i Wojciech. Tam jest strój krzczonowski, który został opisany w „Atlasie strojów ludowych”, tam jest bardzo interesująca tradycja pisankowa. Była tam taka pani...