Folklor i badania ludoznawcze pozostają czymś niszowym, to tekstologiajest przyszłościowa - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wątek ludoznawczy nazwijmy go, folklorystyczny, on dał mi najwięcej satysfakcji do niedawna, i on zdobył najwyższe uznanie. Pracujemy dalej, mamy nadzieję ukończyć „Słownik stereotypów i symboli”. Zakończyliśmy jeden tom, a ma być ich siedem, nad pierwszym tomem pracowaliśmy ponad dwadzieścia lat, więc te sześć następnych razy dwadzieścia, to jest jeszcze sto lat pracy przed nami - tak żartuje trochę, bo młodzi to zrobią szybciej. Ten wątek jest na pewno bardziej znaczący dla mnie i dla tych, którzy z boku patrzą. A jest drugi, i ten akurat w tej chwili postawił bym może nie wyżej, ale w każdym razie na bardzo wysokiej pozycji - to jest badanie nad tekstem, tekstologia. Wydałem taki zbiór moich studiów etnolingwistycznych w postaci książki „Językowe podstawy obrazu świata”. Wydałem to w 2006 roku, w 2012 roku książka...