Premiery kabaretu "Czart" - Ryszard Nowicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No, było widać [że to premiera], przede wszystkim dlatego, że duża część sali, przynajmniej połowa, otrzymywała zaproszenia bezpłatne. Więc była inna publiczność. Przy stolikach widziało się wiele osób popularnych w mieście, znanych. I tym się różniły premiery od innych przedstawień. Był przewodniczący Miejskiej Rady Narodowej, naczelni redaktorzy prasy i radia. Pan [Tadeusz] Chabros, o którym też były teksty i przyjął je z dużym humorem. Byli lekarze. No, można by kilka nazwisk wymienić. Byli adwokaci. Jednym słowem ludzie popularni, znani w mieście. Przewodniczący Miejskiej Rady miał nam za złe pewną balladę, którą Łojan też śpiewał. Śpiewał o zaśnieżonym i nieodśnieżanym Lublinie. I tam był taki fragment o tym, że prezydent wyszedł, wysiadł z Wołgi. Ta Wołga podjechała pod Ratusz, a...