Początki kabaretu "Czart" - Ryszard Nowicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]'
1992), Kolasa Janusz, Ćwik Władysław (1929-2009) Początki kabaretu „Czart” Trudność polegała na tym, skąd znaleźć wykonawców. Bo z tekstami wierzyliśmy w swoje siły z Andrzejem Malinowskim, że sobie poradzimy, ale to nie była prawda. Potem znalazł się pan Władysław Ćwik, wówczas profesor Uniwersytetu Marii Curie - Skłodowskiej, który nie chciał jednak afiszować się oficjalnie, gdyż jego zdaniem ujmowało to jego powadze profesorskiej. Pisał teksty pod pseudonimem „Ziemian”. Już na pierwszym programie przyniósł kilka tekstów, cudownych piosenek. M.in. o Bramie Krakowskiej. Było w tym w tekście coś z atmosfery „Poematu o Lublinie” Czechowicza, o Bramie Krakowskiej, mieszczce staromiejskiej ubranej w sześć...