A nazajutrz wybuchła awantura - Ryszard Nowicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dziennikarze tacy jak ja i tam tacy młodzi, przechodzili praktyki, do wykonywania zadań takich najprostszych, pisania miejskich informacji, bądź gdzieś tam z województwa na te właśnie, takie lokalne strony. Wtedy byłem mało znaczącym dziennikarzem, ale pamiętam jedno zdarzenie związane z działalnością korespondentów robotniczo – chłopskich. Taki korespond[en]t, gdzieś z Krasnegostawu czy spod Krasnegostawu przysłał szeroki materiał o tym – jak powstała, z jaką radością została założona spółdzielnia produkcyjna. Skierowała to do druku jakaś osoba z kolegium; do drukarni, do redaktora depeszowego, żeby to skrócić, bo utwór był bardzo obszerny, i zamieścić, z początkiem, na pierwszej stronie, tej depeszowej. No i tak się stało. A nazajutrz wybuchła awantura, ponieważ...