Lotnictwo niemieckie zbombardowało Hotel Vctoria - Stanisław Mrozik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lotnictwo niemieckie zbombardowało Hotel Wiktoria [Hotel Wiktoria] zbombardowany został w 1939 roku. Rząd polski w 1939 roku wyniósł się z Warszawy i właśnie w Hotelu Wiktoria zamieszkał, a szpicli niemieckich było dużo, to dostali Niemcy znać, że rząd polski będzie się tu mieścił [przez jakiś czas]. To już rano lotnictwo niemieckie nadleciało na Lublin i te wszystkie domy, które były na rogu ulic zaczęło bombardować. Bo tam hotel stał – róg Krakowskiego, a Kapucyńskiej, następny róg znów tam jakiś był, było Kino Stylowe. Oni bombardowali te wszystkie domy przy zbiegu tych ulic, rzucali bomby i w hotel oczywiście też. Zniszczyli hotel, poszło wszystko aż do teatru, gruz i nic więcej. Rząd wczesnym rankiem przeniósł się do Czemiernik, do lasu, no a potem oczywiście dalej. Wszystko...