Kapucyńska 1, Niecała 7 i Pani Vetterowa - Stanisław Mrozik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieszkałem z ciocią i jej mężem na Kapucyńskiej 1, a potem przeprowadziłem się na ulicę Niecałą 7. Tam mieszkałem też kilka lat. Następnie przeprowadziłem się do Browarów Vettera, bo mąż cioci zaczął pracować w browarze. No i tam poznałem właśnie panią Vetterową, u której byłem takim pupilem, bo byłem taki chłopak grzeczny itd. - „Dzień dobry pani dziedziczko”. W rączkę „cyk”, „cyk”, z tego była zadowolona, traktowała mnie bardzo przyjemnie, przyjaźnie. Były [dla mnie] prezenty z jej strony, miała piękny majątek Jabłonna koło Lublina. Miała samochód marki Mercedes, stary typ oczywiście, później sobie kupiła fiata, polskiego fiata, małego rozmiaru. To jak czasem w lecie jechała na wieś, to się pytała: „Stasiu pojechał byś na wieś?”. No to czasem zgoda, ale jak tam pojechałem do tego majątku, to majątek...