Książka Na skróty - Aleksander Jackowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Książka ,,Na skróty” W „Na skróty” moje życie opowiedziane jest bardzo syntetycznie, chodziło mi o to, żeby pokazać cały jego przebieg. Książka ma jeden walor, jest poza sferą czysto intymną, taką męsko-damską, w zasadzie absolutnie z mojego punktu widzenia - szczerą. Mógłbym przysiąc, że wszystko było tak jak piszę, co nie znaczy, że tak było, bo pamięć jest zawodna, a poza tym też zawsze jednostronna. Życie moje przedstawione jest w paru fazach. Pierwsza niesłychanie taka ciekawa dla mnie, była związana z pobytem na Syberii. Druga faza to różnego rodzaju bardzo szybkie wchodzenie w życie. Wszystko wtedy działo się szalenie szybko, dosłownie z miesiąca na miesiąc zmieniał się mój status. Byłem kapitanem, potem już majorem...