Dlaczego wybrałem protestantyzm - Tomasz Bogowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Funkcjonuję w Lublinie w Kościele Zielonoświątkowym w pierwszym zborze, który nazywa się Oaza. Dobre 11 lat temu, kiedy miałem lat 15-16, jako młody człowiek poszukiwałem jakiejś drogi, czegoś z czym mógłbym się identyfikować. To jest taki okres buntu, i wtedy właśnie młodzi ludzie buntują się przeciwko wartościom, które przekazują im ich rodzice, ale też szukają własnej tożsamości. Jedni trafiają do subkultur, inni trafiają do sekt, jeszcze inni starają się uciec od tej rzeczywistości w jakieś używki, jakieś nałogi. A dla mnie taką ucieczką i taką chęcią wyróżnienia się było właśnie poszukiwanie czegoś więcej, jeżeli chodzi o Boga. Ponieważ wychowałem się w rodzinie katolickiej, od zawsze chodziliśmy do Kościoła, od zawsze jakoś utożsamiałem się z wiarą w Boga, ale jednak brakowało mi takiej żywej...