Działalność protestantów w Terespolu - Mateusz Zabłocki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Obecnie są robione zabiegi żeby ukończyć budowę budynku, w którym będzie mieściła się siedziba fundacji pomagającej ludziom, plus przychodnia, w której mój tato jest lekarzem. Co roku kilka tysięcy paczek dostarczamy najuboższym dzieciom ze środowiska Terespola, może nie kilka tysięcy, ale co najmniej kilka setek, czasami może rzeczywiście szło to w tysiące, ale może bez przesady. Rozdawnictwo sprzętu z Norwegii, sprzętu rehabilitacyjnego, medycznego, tego typu rzeczy, plus organizowanie bezpłatnych półkolonii dla dzieci z okolic Terespola. Plus kilkanaście lat temu miało miejsce coś takiego, jak obozy dla dzieci z Czarnobyla przez 3 lata, 3 zupełnie darmowe. Dla tych dzieci wypoczynki letnie w Terespolu to są duże rzeczy. Oczywiście to inicjowali moi rodzice, ale ja pamiętam, jako młody dzieciak w jakiś...